Kortare utbildningar

Trädgårdsutbildning, en kort och snabb väg till jobb

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Helena Bombas Holmström, fd. VD Svensk Markservice Resurs

Trots en uppsjö av tv-program böcker och tidningar om trädgård så råder en stor brist på utbildad arbetskraft inom trädgårdsnäringen. Branschen behöver rekrytera personer som har en utbildning och yrkesbevis inom trädgårdsområdet.

Varje år har branschen samma problem inför säsongen, att hitta personal med rätt kompetens. Svensk Markservice är ett av de företag som levererar tjänster inom park och trädgård till kommuner i Stockholmsregionen. De har stora svårigheter att hitta utbildad personal, varför de startat ett eget bemanningsföretag Svensk Markservice Resurs.

– Utbildningskravet från våra kunder gör det svårt för oss som rekryterar att hitta personal säger Helena Bombas Holmström, som tidigare arbetat som VD på Svensk Markservice Resurs. Hon menar även att branschen efterfrågar TCYK-certifiering.

TCYK (Trädgårdsnäringens centrala yrkeskommitté) har satt upp kunskapsmål för att höja kvalitet och status på grönytearbete och trädgårdsanläggning. Dessa kunskapsmål är samlade i olika yrkesbevis som styrker erforderlig teoretisk och praktisk kompetens inom området.

Även Kyrkogårdsförvaltningen har problem att hitta utbildad personal. Enligt en rapport från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation bedöms nyrekryteringsbehovet ligga på omkring 600 trädgårds- och kyrkogårdsarbetare under de närmaste fem åren. Totalt behöver hela sektorn nyanställa minst 2 500 personer årligen de kommande åren. Detta ska ställas mot det faktum att det, högt räknat, utbildas omkring 150 personer per år, i hela landet. Anette Bågenholm, Kyrkogårdchef i Danderyd beskriver de stora pensionsavgångarna inom Kyrkogårdsförvaltningen de närmaste åren och svårigheten med rekryteringen.

–I en miljö  som präglas av allvar och eftertänksamhet blandat med trädgård och natur är det viktigt att ha rätt personal med rätt kunskaper. Därför väljer jag att samarbeta med en utbildning som fokuserar på rätt mål.

Hermods/Eductus har i samarbete med Arbetsförmedlingen i Stockholms drivit en  utbildning ”Gröna Näringar – Park och förvaltning”. Under 20 veckor får deltagarna grunderna i de TCYK certifieringar som branschen kräver. Utbildningen är framtagen tillsammans med arbetsgivare och helt anpassad efter de kompetenser som efterfrågas. Anneli Örtby är en av de personer som tidigare gått utbildningen och nu arbetar som trädgårdsarbetare. Hon berättar varför hon trivs så bra på jobbet:Anneli.JPG

– Idag är vi så medvetna om den gröna miljön omkring
oss. Att kunna vara med och
påverka vår den är jätteroligt. Jag får dagligen följa utvecklingen mellan årstiderna, att få starta upp våren och sedan följa upp det med sommaren och sedan ta emot hösten med alla färger och löv. Jag mår bra av att vara ute och arbeta fysiskt. Det är friskvård och välmående i ett. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad att ha ett jobb som både är fantastiskt roligt och får mig att må så bra.

Är du intresserad av denna utbildning?

Inga planerade starter.